Adoptie & Herplaatsing

Adoptie & Herplaatsing

Reptiel herplaatsen?

 

Heeft u een reptiel gevonden en weet u niet wat te doen? Heeft u een reptiel waar u niet langer voor kan zorgen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons! Met een bijgevoegde foto kunnen wij u snel mededelen om welke diersoort het gaat. Wij begeleiden u in het nemen van de nodige stappen om het dier correct te herplaatsen en verwijzen u graag door naar de juiste adressen om dit te bereiken.

 

 

Schildpaddenopvang

 

Het H.E.R.P. draagt zelf graag een steentje bij aan de heersende waterschildpaddenproblematiek.

Dagdagelijks worden er schildpadden in onze natuur achtergelaten. Dit heeft meestal slechte gevolgen, niet alleen voor de dieren, maar ook voor onze natuur! Waterschildpadden tasten ons ecosysteem aan door op beschermde en bedreigde dieren te predateren, alsook de heersende balans in onze biotopen te verstoren. Zo krijgen amfibieën minder kansen om te overleven en zich voort te planten en worden ook vogels verjaagd van hun gebruikelijke broedplaatsen.

 

De steeds goedkoper wordende waterschildpadjes veroorzaken een sterke stijging in impulsaankopen. Grotere exemplaren zijn moeilijk te onderhouden en haast onhoudbaar in aquaria. Vele mensen nemen dan de beslissing om zich van het dier te ontdoen en laten het achter in natuurlijke vijvers, plassen of stadsparken... waar de dieren meer kwaad doen dan goed. Waterschildpadden behoren tot de meest gedumpte dieren in ons land. Dit zorgt reeds jaren voor een overmaat aan waterschildpadden in zowel gespecialiseerde als niet-gespecialiseerde opvangcentra en dierentuinen.

 

Een schildpad herplaatsen is ook niet eenvoudig. Het is natuurlijk van groot belang dat het dier niet in dezelfde situatie terechtkomt!

Indien u een schildpad gevonden heeft of u kan niet langer uw eigen schildpad voorzien van de nodige zorgen, kan u ook bij ons terecht.

 

Het H.E.R.P. beschikt over een 'opvangvijver' en 'opvangtuin' waar gedumpte of ongewenste water- en landschildpadden terecht kunnen. Bij aankomst wordt er een foto genomen van het dier in kwestie en wordt het bij ons ingeschreven.

 

De afgifte van een gevonden of ongewenste schildpad gaat samen met een plaatsingskost van €15 per dier. Dit bedrag wordt gebruikt om het dier tijdens zijn verblijf te voorzien van de nodige voeding én bekostigt de zoektocht naar een nieuwe en gepaste thuis.

 

Opgelet:

- Onze opvangvijver is eveneens geen bodemloze put! Wij kunnen ten allen tijde maar een maximaal aantal dieren opvangen. Voor u een afspraak wenst vast te leggen, bekijk de beschikbaarheid aan plaatsen in onze vijver onderaan deze pagina. Bij VRIJ kan u een afspraak maken via onze contactpagina. Bij VOLZET, kunnen wij uw roodwang-, geelwang-, geelbuik-, en/of zaagrugwaterschildpad voorlopig géén opvang bieden. Betreft het een andere soort? Zoja, dan kan u de mogelijkheden navragen via ons contactformulier.

 

- Wegens de winterrust van onze opvangdieren is er het herplaatsen van nieuwe dieren NIET mogelijk vanaf NOVEMBER tot MEI.

 

 

Zelf adopteren?

 

Het H.E.R.P. zoekt steeds naar geschikte adoptiekandidaten voor haar gedumpte en gevonden schildpadden. Een waterschildpad adopteren is geheel GRATIS. Indien u zich kandidaat wil stellen om een schildad te adopteren, kan u zich via e-mail bij ons aanmelden.

 

Om een waterschildpad te kunnen adopteren, dient u te voldoen aan volgende voorwaarden:

 

- U bezit een grote vijver waar de dieren gedurende de warmere maanden in kunnen vertoeven. Deze vijver beschikt tevens over een voldoende groot landgedeelte waar de dieren makkelijk toegang toe hebben om te kunnen zonnen en volledig op te drogen.

 

OF u beschikt over een groot binnenverblijf (bv. binnenvijver) welke beschikt over de nodige apparatuur om het dier op een correcte & ruime manier te huisvesten. Let wel: een aquarium is in vele gevallen te klein om deze dieren te voorzien van een goede habitat. Deze dieren worden veelal te groot om in een doorsnee aquarium te houden. Om deze reden worden géén schildpadden herplaatst bij kandidaten die énkel een aquarium (kleiner dan 1.50m lang) ter beschikking hebben.

 

- Uw vijver heeft geen ecologische waarde én is goed afgesloten. De schildpadden dienen dus geheel afgezonderd te zijn van inheemse, beschermde dieren zoals watervogels, amfibieën en reptielen.

 

- U bent op de hoogte van de verzorging en de basisnoden van deze dieren.

 

- U heeft een gepaste oplossing voor de dieren gedurende de wintermaanden.

 

- U heeft geen intenties om de dieren nadien door te verkopen of te gebruiken voor de kweek.

 

 

Dieren kunnen, afhankelijk van de regio én mits vergoeding (€0,30/km), door ons opgehaald/gebracht worden.

 

Bedankt voor uw hulp!

Vijverstatus:

VOL

Over H.E.R.P.

Het H.E.R.P. is het eerste herpetologische educatieve centrum in België ...

 

Meer lezen?

Klik hier

E-mail: info@herp.be

Tel.: +32 472.93.97.73

 

Contactformulier

Klik hier

Contact

Sponsors & Partners

Onze sponsors en partners leren kennen?

Klik hier