Adoptie & Herplaatsing

Adoptie & Herplaatsing

Reptiel herplaatsen?


Heeft u een reptiel gevonden en weet u niet wat te doen? Heeft u een reptiel waar u niet langer voor kan zorgen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons! Met een bijgevoegde foto kunnen wij u snel mededelen om welke diersoort het gaat. Wij begeleiden u in het nemen van de nodige stappen om het dier correct te herplaatsen en verwijzen u graag door naar de juiste adressen om dit te bereiken.

De Problematiek rond Schildpadden


Het H.E.R.P. draagt zelf graag een steentje bij aan de heersende waterschildpaddenproblematiek.

Dagdagelijks worden er schildpadden in onze natuur achtergelaten. Dit heeft meestal slechte gevolgen, niet alleen voor de dieren, maar ook voor onze natuur! Sinds 2017 staan de meest gehouden waterschildpadden (Trachemys scripta) op de Europese Invasieve Exotenlijst (List of Invasive Alien Species of Union concern). Dit houdt in dat de dieren niet langer verkocht, gekweekt of getransporteerd mogen worden door mensen zonder een opheffing. En dat is maar goed ook! Waterschildpadden tasten in onze vrije natuur het ecosysteem aan door op beschermde en bedreigde dieren te predateren, alsook de heersende balans in onze biotopen te verstoren. Zo krijgen amfibieën minder kansen om te overleven en zich voort te planten en worden ook vogels verjaagd van hun gebruikelijke broedplaatsen.


De steeds goedkoper wordende waterschildpadjes veroorzaken een sterke stijging in impulsaankopen. Grotere exemplaren zijn moeilijk te onderhouden en haast onhoudbaar in aquaria. Vele mensen nemen dan de beslissing om zich van het dier te ontdoen en laten het achter in natuurlijke vijvers, plassen of stadsparken... waar de dieren meer kwaad doen dan goed. Waterschildpadden behoren tot de meest gedumpte dieren in ons land. Dit zorgt reeds jaren voor een overmaat aan waterschildpadden in zowel gespecialiseerde als niet-gespecialiseerde opvangcentra en dierentuinen.


Een schildpad herplaatsen is ook niet eenvoudig meer... Door de strenger wordende wetgevingen mag niet iedereen zomaar eender welke waterschildpad in huis halen!
Ook mogen dieren die gevonden werden in de natuur niet meer in dezelfde situatie terechtkomen!

Indien u een schildpad gevonden heeft of u kan niet langer uw eigen schildpad voorzien van de nodige zorgen, kan u ook bij ons terecht voor advies.

Belgium 

+32 472.93.97.73

info@herp.be

Follow us:

English:

Nederlands:

COPYRIGHT © ALL RIGHTS RESERVED